Κλείσαμε πόρτες και παράθυρα για τον χειμώνα,

βάλαμε τα ζεστά μας

και προετοιμάζουμε τις γεύσεις για το επόμενο καλοκαίρι που μας έρχεται!

Σας περιμένουμε αρχές Μαϊου στα βουνά!

Ευχές για ένα όμορφο χειμώνα!

Το χωριό μας η Καρυά

Αμέτρητα πλακόστρωτα δρομάκια που απλώνονται σε όλο τον οικισμό, υπέροχα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, αυλές με πεζούλια, διάσπαρτα ιστορικά εκκλησάκια, ανεμόμυλοι, ξερολιθιές είναι λίγα από τα αξιοθέατα που συνταντάει κάποιος επισκέπτης στο κεφαλοχώρι της Λευκάδας, την Καρυά. Στο κέντρο του χωριού η πλατεία δεσπόζει επιβλητικά αγκαλιάζοντας κάθε επισκέπτη στην σκιά και την δροσιά των υπεραιωνόβιων πλάτανών της.

Κεντήματα

Οι κάτοικοι τους χωριού μας έχουν να επιδείξουν ένα ιδιαίτερο πολιτισμό ο οποίος αποτελεί παρακαταθήκη για όλο το νησί της Λευκάδας. Η πιο ιδιαίτερη, έκφανση του καρσάνικου πολιτισμού, η οποία ενσωματώθηκε ολοκληρωτικά στον πολιτισμό του νησιού, είναι το Καρσάνικο Κέντημα.

Φακές Εγκλουβής

Για τη μοναδικότητα της η φακή Εγκλουβής έχει διακριθεί παγκοσμίως. Ο σπόρος της Φακής Εγκλουβής είναι χαρακτηριστικά μικρός, ανομοιόμορφος και έχει διάφορα χρώματα από σκούρο καφέ σε ανοιχτό κίτρινο και από μαύρο σε ανοιχτόχρωμο με σκούρες κηλίδες. Καλλιεργείται με τον ίδιο τρόπο από γενιά σε γενιά και δεν χρησιμοποιούνται κανενός είδους χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα κατά την διάρκεια της παραγωγής. Η εργασία είναι επίπονη και η απόδοση της σοδειάς εξαρτάται απόλυτα από τον καιρό.

Λαθύρια

Το Λαθύρι ανήκει στην κατηγορία των ψυχανθών και καλλιεργείται στον κάμπο της Καρυάς χωρίς την παραμικρή χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Ευδοκιμεί εξαιτίας των κατάλληλων εδαφικών συστατικών και των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών της περιοχής. Είναι ένα όσπριο που μαγειρεύεται εύκολα και χαρακτηρίζεται από τις ευεργετικές του ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα.